Positieve Neuropsychologie

De neuropsychologie gaat over de relatie tussen hersenen en gedrag. De positieve psychologie is een nieuwe stroming binnen de psychologie. Deze richt zich op op wat werkt in plaats op wat stuk is. Op gezondheid in plaats van ziekte. De nadruk ligt hier vooral op krachten en minder op klachten. Het gaat hier om optimaal functioneren van mensen in plaats van disfunctioneren. Belangrijke onderwerpen zijn daarbij: autonomie, persoonlijke groei en ontwikkeling

Wouter de Boer verbindt de inzichten vanuit de neuropsychologie en de positieve psychologie en maakt deze concreet toepasbaar voor de praktijk. Hij noemt deze gecombineerde benadering: positieve neuropsychologie. Hij wil de mens met hersenletsel en zijn omgeving laten profiteren van deze positieve, resultaatgerichte benadering.

Meer over positieve neuropsychologie….

In deze werkwijze worden mensen als mensen gezien en behandeld. Niet als diagnose. Er wordt  verder gekeken dan de klacht. Denken gebeurt in mogelijkheden. Er is respect voor onvermogen, waarbij rekening wordt gehouden met beperkingen als gevolg van hersenletsel.

Want, gezondheid is zoveel meer dan de afwezigheid van klachten en stoornissen. Het gaat om je goed voelen en kunnen doen wat je wil in een leven met hersenletsel. De positieve psychologie helpt en inspireert hierbij.

Aandacht voor de mens met krachten, talenten en waarden. Wat maakt iemand gelukkig en wat maakt het leven (weer) betekenis met of zonder beperkingen. Het gaat niet om het minimaliseren van problemen, maar om het maximaliseren (ontdekken, waarderen en ontwikkelen) van mogelijkheden, sterke kanten en bronnen van zingeving. Een plezierig, betrokken en zinvol leven leiden met hersenletsel en maximale eigen regie.